Turshitë dhe lëngu i turshive, sëmundjet që mund të shërohen dhe vitaminat që përmbajnë !

Lëngu i turshive është shumë i mirë për shëndetin, e sido mos për personat me aktivitet të Iartë fizik dhe ata që kanë vendosur të bien në peshë me stërvitje. Deri pak kohë më parë, ekspertët supozonin që lëngu i turshisë ndihmonte tek ngërçet dhe dhimbjet e muskujve. Dhe rezuItoi që ata kishin të drejtë.

Gjeni më poshtë 10 vlerat shënde.tësore të lëngut të turshive

Qetëson muskujt
Një studim i publikuar në Revistën Medicine & Science zbuloi që mesh.kujt e dehidratuar vuajnë më pak nga dhimbjet muskulare pasi kishin pirë lëng turshie. Për të arritur efektin e dëshiruar, mjafton pak më shumë se gjysma e një filxhani me lëng turshie.

Ndihmon me hidratimin
Shumë njerëz janë të mendimit që uji është lëngu më i favo.rshëm për t’u hidratuar pas stërvitjes. Kjo është pjesërisht e vërtetë. Uji me të vërtetë të bën mirë, nëse jeni stërvitur për një orë ose pak më shumë. Por, nëse stërv iteni për orë të tëra, ose në temperatura të ngrohta, nuk ka më mirë se lëngu i turshisë. Ky lëng është i pasur me natrium dhe kalium dhe përshpejton hidratimin. Natriumi dhe kaliumi janë elektrolite, nivelet e të cilave bien gjatë djersitjes. Lëngu i turshisë përmban shumë elektrolite të tilla. Pas një djersitjeje afatgjatë, ky lëng e ndihmon trupin të rikthejë shpejt nivelet e elektro liteve të nevojshme.

Është lëng pa yndyrë që të vjen në ndihmë
Nëse po për piqeni të humbisni peshë, atëherë me siguri do të qëndroni larg pijeve me shumë kalori. Gjatë stërvitjes është më mirë të pini lëng tur.shie se sa pije të tjera kalorike që mund të jenë të shijshme, por nuk kanë të njëjtin efekt në marrjen e elektroliteve apo zbutjen e dhimbjeve muskulare.

Është i përballueshëm nga ana financiare
Nëse jeni konsumator të rregullt të turshive, duhet të dini që nuk keni nevojë të shpenzoni shumë para. Edhe nëse nuk hani turshi mos refu.zoni lëngun e turshisë si një alternativë shumë e lirë për të gjitha pijet që zakonisht rekomandohen gjatë stërvitjes.

Përmban plot anti oksidantë
Lëngu i turshive ka sasi të larta vitamine C dhe E, që janë edhe antioksidantë të shkëlqyer. Antioksidantët e mbrojnë organ izmin nga molekulat e dëmshme, ose siç njihen ndryshe radikalet e lira. Secili prej nesh është i ekspo.zuar ndaj radikaleve të lira, ndaj një dietë e pasur me antioksidantë është gjithmonë një ide e mirë. Gjith ashtu, vitaminat C dhe E forcojnë sistemin imunitar dhe luajnë rol fantastik për organizmin, shkruan ‘portalb’.

Mundet t’ju ndihmojë në përpjekjet për të rënë në peshë
Lëngu i turshisë përmban shumë uthull. Konsumimi ditor i uthullës në doza të vogla mund t’ju ndihmojë të bini në peshë.

Ndihmon në rënien e nivelit të sheqerit në gjak
Një studim i publikuar në Revistën për Kërk.imet Shkencore për Diabetin, të cilit i referohet AgroWeb.org, hodhi më shumë dritë mbi të mirat që vijnë nga konsumi i dozave të vogla të uthullës përpara vakteve. Studimi tregoi se uthu lla ndihmonte në rregullimin e nivelit të sheqerit në gjak pas vakteve, tek njerëzit që vuanin nga diabeti i tipit 2. Sa më i ekuilibruar të jetë niveli i sheqernave aq më të shëndetshëm mund të jeni.

Ndih mon me tretjen
Uthulla tek lëngu i turshisë, ndihmon me tretjen. Ushqimet e fermentuara janë shumë të mira për sistemin tretës, sepse inkura jojnë rritjen dhe zhvillimin e baktereve të mira në stomak.

Ëmbëlson aromën e gojës
Ndoshta lëngu i turshisë mund tua ‘thartojë gojën’ në fillim, porn ë fakt ndihmon kundër aromës së keqe të saj. Herën tjetër kur të hani turshi, mos e derdhni lëngun, por ruajeni atë. Edhe nëse momentalisht nuk ju pëlqen shija, do të mësoheni të shfrytëzoni vlerat e tij në të ardhmen e afërt.