Disa javë më parë dhoma e gjumit e djalit kishte erë peshku.

Disa javë më parë dhoma e gjumit e djalit kishte erë peshku. Dhe për jetën time nuk mund ta kuptoja se cila ishte era. Pastrova thellë dhomën e tij dhe ende nuk gjeta burimin e erës. Brenda pak ditësh era u largua. Epo dje aroma u kthye dhe tmerrësisht e fortë. Ende nuk po gjeja se nga vinte era. Këtë mëngjes vendosa të kërkoj në Google se çfarë mund të shkaktojë erën e peshkut në shtëpi.

Gjëja e parë që doli ishte shkrirja e plastikës nga prizat. Kështu që unë shkova dhe kontrollova. Sigurisht që kisha një prizë që ishte e nxehtë dhe që shkrinte prizat.

Jam shumë i lumtur që e kapa para se të niste një zjarr. Nëse ndjeni erën e vezëve mund të jetë nga një rrjedhje gazi. Nëse ndjeni erë peshku mund të jetë elektrike. Unë nuk e dija këtë.

Këto probleme më shpesh ndodhin për shkak të instalimeve të këqija elektrike dhe mungesës së kujdesit për to. Megjithatë, janë të rralla situatat kur problemi ndodh befas, zakonisht më parë shihen disa sinjale.

1. Poçet që xixëllojnë
Xixëllimi i poçeve mund të jetë shenjë e lidhjeve të këqija elektrike. Veri fikoni në sa poçe keni të njëjtin problem.

Nëse është fjala vetëm për një poç, problemi me siguri është teli i kontaktit të poçit, mirëpo nëse ka më shumë, mund të jetë problem në qarkun elektrik. Në këtë raste duhet verifikuar kutinë e siguresave apo duhet të thirrni elektri cistin i cili do ta hulumtojë problemin.

2. Prizat janë të nxehta kur i prekni
Është normale që disa aparate nxehen kur për doren apo kur janë të kyçura në rrymë elektrike, mirëpo nuk është normale që priza dhe korniza e saj të jenë të nxehta kur i prekni.

3. Prizat nuk janë mirë të forcuara në mur
Priza jo e për forcuar mirë është shumë e rrez ikshme. Sa më shumë që të varet në mur, mundësia është më e madhe që telat të dalin jashtë dhe të shkaktojnë shkëndija, kontakte të shkurtra, madje edhe zjarr.