Si të dallojmë mjaltin e pastër nga i rremë

Si të dallojmë mjaltin e pastër nga i rremë: Një udhëzues i detajuar

Shumë prej nesh mund të mos e njohin mjaltin autentik dhe të përfundojnë duke blerë versione të falsifikuara. Pyesni veten se si të bëni dallimin midis mjaltit origjinal dhe atij të rremë? Nëse dëshironi të shijoni përfitimet e plota të mjaltit, është thelbësore të siguroni pastërtinë e tij përpara se ta blini. Ka disa teste dhe eksperimente të thjeshta që mund të kryhen në shtëpi për të kontrolluar pastërtinë e mjaltit. Ky artikull shqyrton këto teste për t’ju ndihmuar të identifikoni mjaltin e vërtetë.

Identifikimi i mjaltit të pastër nga fallco

Përpara se të kryeni ndonjë test, filloni me një hap bazë: lexoni etiketën në kavanozin e mjaltit përpara se ta blini. Prodhuesve u kërkohet të listojnë çdo aditiv ose konservues të shtuar në mjaltë. Për të siguruar një blerje të sigurt, mjalti duhet të jetë pa aromë të shtuar ose substanca artificiale.

Testet në shtëpi për pastërtinë e mjaltit:

Mjalti i pastër mund të shfaqë densitet dhe karakteristika të ndryshme, dhe ka shumë teste për të përcaktuar nivelin e pastërtisë së tij:

Testi i gishtit:

Vendosni një pikë mjaltë në gishtin e madh.
Kontrolloni nëse përhapet ose pikon shpejt.
Nëse përhapet me shpejtësi, ka të ngjarë të falsifikuar.
Mjalti i pastër duhet të qëndrojë i paprekur në gishtin e madh.
Testi i ujit:

Mbushni një gotë me ujë.
Shtoni një lugë mjaltë në gotë.
Mjalti i falsifikuar ose artificial tretet shpejt.
Mjalti i pastër vendoset në fund përpara se të përzihet.
Testi i flakës:

A e dini se mjalti i pastër është i ndezshëm? Ky test kontrollon pastërtinë absolute të mjaltit.
Goditni një shkrepës dhe prekeni në sipërfaqen e mjaltit.

Nëse mjalti është i rremë, shkrepsa do të ndizet dhe më pas do të shuhet shpejt. Mjalti i falsifikuar mund të përmbajë lagështi, një nga papastërtitë e zakonshme.
Testi i uthullit:

Përzieni mjaltin me ujë dhe disa pika uthull.
Nëse tretësira bëhet me shkumë, kjo tregon falsifikim.
Testi i peshqirëve të letrës:
Mjalti i pastër, kur kontaminohet me ujë, mund të përthithet ose të lërë mbetje të lagura në materiale absorbuese si letra fshirëse. Prandaj, mjalti i vërtetë nuk duhet të lërë gjurmë të lagura në letër të thatë.

Testi i milingonave:

Milingonat tërhiqen nga mjalti i falsifikuar për shkak të përmbajtjes së tij të sheqerit, por jo nga mjalti i pastër. Megjithatë, ky test nuk mbështetet gjerësisht me prova dhe nuk ka asnjë arsye të njohur pse milingonat do të preferonin sheqerin e përpunuar mbi mjaltin e vërtetë.

Dallimi midis mjaltit 100% të pastër dhe mjaltit të falsifikuar:

Për të shijuar përfitimet e mjaltit, pastërtia është parësore. Për shkak të kërkesës së lartë, disa kompani e shfrytëzojnë këtë duke shitur mjaltë të falsifikuar, i cili mund të përmbajë aditivë si glukozë, dekstrozë, melasa, shurup sheqeri, shurup misri, niseshte ose produkte të tjera të ngjashme.

Krahasimi i karakteristikave:

Këtu janë ndryshimet kryesore në vetitë e mjaltit që mund të ndihmojnë në dallimin midis mjaltit të vërtetë dhe atij të rremë: