Ja për cfare janë këto fijet e vogla mbi banane. Kurr nuk e kemi ditur

Ja për cfare janë këto fijet e vogla mbi banane. Kurr nuk e kemi ditur

Hiqni lëkurën e verdhë nga një banane dhe ja ku janë, duke ju përndjekur. Ata vrapojnë vertikalisht përgjatë frutave, duke kërkuar që të hiqen me saktësi. Ato varen pa jetë nga mishi i bananeve të pjekura, por ngjiten pa mëshirë për ato më pak të pjekura. Ata nuk kërkohen kurrë sidoqoftë. Ne po flasim për ato vargjet e bardha të bezdisshme në banane, ose më teknikisht, “paketat e floemave”.

Para së gjithash, ato vargje në banane kanë një emër; ato quhen “pako fleme”. Floema në një bimë siguron transportin e lëndëve ushqyese në të gjithë bimën, nga gjethet tek frutat. Floemat janë faktorë të rëndësishëm në rritjen dhe shëndetin e një bime. Pra, vargjet nuk janë të dobishme vetëm për vetë bananen, ato janë gjithashtu plotësisht të ngrënshme!

Nuk ka nevojë të hiqni filizën përpara se të hani banane. Sikur të shijonin pak më mirë… Shkencëtarët thonë se, në teori, është e mundur të krijohen banane pa floemë. Megjith atë, duke qenë se shumë banane vdesin për shkak të sëmundjeve, është shumë më e rëndësishme të krijohen banane rezistente ndaj sëm undjeve.

Floemat mund të mos kenë shije shumë të mirë, ose ndoshta është diçka që po imagjinoni, por ato janë mjaft të shëndetshme! Përveç rolit të rëndësishëm në rritjen e bananeve, ato përmbajnë edhe shumë vitamina, si kalium, fibra, vitaminë A dhe vitaminë B6. Pasi të mblidhet banania, këto vitamina mbeten në floem, duke i bërë ato shumë të shëndetshme.

Një studim i fundit tregoi se bananet e mbuluara me njolla kafe janë edhe më të shëndetshme se ato pa njolla. Pra, këto janë padyshim ato që duhet të hamë. Ngrënia e një bananeje të pjekur mund të ketë disa përfitime të papritura. Hulumtimet kanë treguar se ngrënia e një bananeje kafe ka përfitime të jashtëzakonshme shëndetësore. Ata na bëjnë shumë përshtypje dhe kështu i kemi vendosur në një listë të vogël të dobishme:
Ulni shanset për t’u prekur nga kanceri! Ato përmbajnë një përbërës që shkatërron qelizat e kancerit.
Rregulloni presionin e gjakut! Kur bananet janë tepër të pjekura, ato përmbajnë më shumë kalium, i cili stimulon presionin e qëndrueshëm të gjakut.