Pse të hamë 4 thelpinj hudhër në ditë?

Hudhra, e njohur për përfitimet e saj të panumërta shëndetësore dhe përdorimin e gjerë në traditat e kuzhinës, ka qenë një temë e hulumtimit për vetitë e saj medicinale për shekuj. Ndërsa studime të shumta kanë eksploruar efektet e hudhrës në forma të ndryshme, të tilla si e dehidratuar, ekstrakt, vaj ose tinkturë, fokusi ynë këtu është veçanërisht te hudhra e freskët, qoftë e papërpunuar ose e gatuar, siç përdoret zakonisht në përgatitjet ushqimore.

Një studim magjepsës nga Universiteti i Stirlingut në Skoci hedh dritë mbi një aspekt të papritur të konsumit të hudhrës. Hulumtimi sugjeron se meshkujt që konsumojnë hudhër perceptohen si më tërheqës nga femrat. Gjetjet intriguese rrjedhin nga ndryshimet delikate në erën e trupit për shkak të konsumimit të hudhrës.

Studimi përfshiu vullnetarë meshkuj të ndarë në tre grupe: një grup konsumoi hudhër të papërpunuar, një tjetër mori kapsula hudhër dhe grupi i tretë nuk konsumoi asnjë hudhër. Pas ushtrimit, pjesëmarrësve iu kërkua të mblidhnin djersën e tyre në një peshqir, i cili më pas u vlerësua nga një panel grash për atraktivitetin, maskulinitetin dhe tërheqjen e përgjithshme.

Çuditërisht, grupi që konsumoi hudhër të papërpunuar u vlerësua si me një aromë më të këndshme dhe mashkullore, duke rritur atraktivitetin e tyre. Ky fenomen i atribuohet përbërësve të hudhrës, të cilët, kur metabolizohen, rrjedhin përmes lëkurës, veçanërisht në zona si sqetullat.

Për më tepër, vetitë antibakteriale të hudhrës luajnë një rol vendimtar në këtë efekt. Redukton numrin e mikroorganizmave përgjegjës për erën tipike të keqe, veçanërisht të dukshme pas aktiviteteve fizike si sportet. Kështu, konsumimi i hudhrës mund të çojë në një aromë “më të ëmbël” nga sqetullat, duke ndikuar pozitivisht në marrëdhëniet intime.

Ky studim jo vetëm që nxjerr në pah përfitimet shëndetësore të hudhrës, por gjithashtu hap një perspektivë të re mbi rolin që dieta mund të luajë në atraktivitetin personal dhe ndërveprimet sociale.