Ja si të pastroni jastëkët e ndotur nga shtrati për t’u Iënë atyre aromë të mirë dhe të ëmbël…

Ja si të pastroni jastëkët e ndotur nga shtrati për t’u Iënë atyre aromë të mirë dhe të ëmbël…
Jastëkët mund të zverdhen dhe njollosen me kalimin e kohës, edhe me këllëfë jastëku. Ekspozimi i natës ndaj djersës dhe lëngjeve të tjera të trupit që depërtojnë mund të shkaktojë pluhur, yndyrë, qeliza të vde kura të lëkurës dhe akumulim të marimangave.

Me kalimin e kohës, jastëkët tanë mund të zverdhen dhe njollosen, pa varësisht se mbrohen nga këllëfët e jastëkëve. Ekspozimi gjatë natës ndaj lëngjeve të trupit si djersa, të cilat depërtojnë përmes pëlhurës, mund të çojë në akumulimin e pluhurit, yndyrës, qelizave të vdekura të lëkurës apo edhe marimangave.

Për ata që vuajnë nga alergjitë, një jastëk i pastër është thelbësor për një gjumë të mirë dhe rehati të përgjithshme. Në këtë artikull, do të mësoni se si të pastroni në mënyrë efektive jastëkët e ndotur nga shtrati juaj, duke siguruar gjumë të shëndetshëm dhe netë të qetë.

Pa varësisht nëse preferoni jastëkë të butë ose të fortë, të mbushur me pupla, fibra poliester ose latex, ashtu si me jorganët, çarçafët, dyshekët ose çarçafët, zgjedhja e jastëkut të duhur është thelbësore për rehati optimale të gjumit. Megjithatë, pastërtia e jastëkut tuaj është po aq e rëndësishme sa cilësia e tij. Vetëm një këllëf jastëku nuk mjafton për të mbrojtur jastëkun tuaj nga papastërtitë dhe njollat e verdha të shkaktuara nga djersa gjatë natës. Ja disa këshilla për pastrimin e jastëkëve dhe rikthimin e bardhësisë së tyre natyrale.

Sa shpesh duhen larë jastëkët?

Për të parandaluar zverdhjen e jastëkëve, ato duhet të pastrohen rregullisht me zbardhues. Zverdhja e jastëkëve është kryesisht për shkak të sekretimit të djersës ose djersitjes gjatë gjumit. Këto lëngje krijojnë një mjedis të favorshëm për rritjen e baktereve dhe marimangave. Këta patogjenë lulëzojnë në mjedise me lagështi dhe mund të shumohen në shtratin tuaj. Ndërsa disa njerëz mund t’i hedhin jastëkët e tyre në shenjën e parë të njollave të verdha, dhe të tjerë besojnë se këllëfët e jastëkëve janë të mjaftueshëm për të mbrojtur shëndetin e tyre dhe për të zgjatur jetën e jastëkëve të tyre, në fakt rekomandohet t’i lani ato të paktën çdo gjashtë muaj. Juve mund të lahet një herë në vit. Po, jastëkët tuaj mund të lahen në makinë.